Beukenhof Dordrecht
Bed and Breakfast

© Beukenhof Dordrecht Bed & Breakfast - Information Beukenhof Dordrecht - +31 78 6313109 - General conditions

Monumentale Villa Beukenhof

Beschrijving van het villacomplex Beukenhof in het Rijksmonumentenregister:

Inleiding

VILLA uit 1895 gebouwd in de stijl van de Neo-Renaissance met Eclectische elementen in opdracht van de heer H.C. Wijers- van Driel, hoofdonderdeel van het villacomplex De Beukenhof.

In 1926 zijn in de rechter zijgevel twee kruiskozijnen geplaatst ter vervanging van een schuifraam en in 1941 zijn in de voor- en linker zijgevel nieuwe dakkapellen geplaatst. Het souterrain had van oorsprong een bijkeuken en een mangelkamer maar werd in de jaren tachtig tot een zelfstandige woonruimte verbouwd waarbij in de zij- en achtergevels nieuwe vensters zijn aangebracht.

Omschrijving

De villa heeft een vierkante plattegrond en boven een gepleisterd souterrain opgetrokken in schone baksteen over twee bouwlagen en een kaplaag. Het pand heeft een afgeknot schilddak bedekt met kruispannen. Het souterrain is gepleisterd waarbij in de bovenste rand schijnvoegen zijn aangebracht. Rondom brede gevellijsten en een geprofileerde gootlijst die aan de voorgevel rust op consoles met triglyfen. De gevels zijn voorzien van geblokte hoeklisenen en geleed door middel van gestucte cordonlijsten, waarvan sommige zijn geprofileerd. In alle gevels zit op de hoek een hardstenen tegel waarin telkens de initialen van één van de kinderen van de eerste bewoners zijn gegraveerd: L.P.A.J.W./ A.A.J.W./J.F.J.W. en H.B.M.W.

De voorgevel (zuidoost) heeft rechts een risaliet bekroond met een topgevel. Tegen de risaliet een erker met in de afgeschuinde zijden drie schuifvensters. Aan weerszijden van de vensters smalle pilasters en bovenlangs een geprofileerd gootlijstje. Op de erker een balkon met een opengewerkte, gestucte balustrade met op de twee voorste hoeken een baluster. Aan het balkon openslaande deuren met zij- en bovenlichten, geplaatst in een gestucte omlijsting met pilasters en kroonlijstje. In de kap van de risaliet een dakkapel met rondboogvormig T-venster met gestucte sluitsteen. Kapelomlijsting met attiek en pilasters met klauwstukken. Op de gevelhoeken van de risaliet en op de dakkapel in totaal vier gestucte pironnen.

Ongeveer in het midden van de voorgevel, in het terugliggende linker geveldeel, bevindt zich de entree met een ingezwenkte, hardstenen bordestrap met hoekbalusters en leuning die op gestucte balusters rust. Langs de hardstenen bordesplaat een gesloten borstwering. Dubbele deur met siersmeedwerk voor de deurlichten en bewerkte gietijzeren handvaten. Glas-in-loodbovenlicht met beschilderd medaillon. Rechts een ingemetselde hardstenen brievenbus. Gietijzeren luifel met glasdakje op geprofileerde zuiltjes met composiet kapitelen. De luifel en zuiltjes zijn afkomstig van G.J. Vincent & Co te Schiedam. Links van de entreepartij een meerruits venster met dubbele ramen, zij- en bovenlichten, geplaatst in een gestucte omlijsting met pilasters en kroonlijstje. Op de verdieping links twee T-vensters met getoogd bovenlicht in een geprofileerde, gestucte omlijsting. Aan de onderzijde een gestuct, liggend paneel. In het voorschild een dakkapel met tweeledig rechtgesloten venster en attiek.

De linker zijgevel (zuid-west) heeft vier T-vensters met glas-in-loodramen en geprofileerde omlijsting. De twee vensters op de begane grond zijn rechtgesloten terwijl die op de verdieping getoogd zijn. Ter plekke van het trappenhuis een groot schuifvenster met glas-in-lood en eveneens met geprofileerde omlijsting. In de kap drie dakkapellen met tweeledig venster en attiek.

De rechter zijgevel (noord-oost) heeft vier vensters en één blind raamvlak. De twee kruiskozijnen op de begane grond zijn voorzien van luiken en hebben glas-in-lood bovenlichten met een beschilderd medaillon. Gestucte raamomlijsting met pilasters en kroonlijstje op consoles.

Alle vensteropeningen in de achtergevel zijn rechtgesloten en hebben aan de bovenzijde gestucte sluit- en hoekstenen. Links een glazen serre met een borstwering van kraalschroten. Ernaast een klein balkon met ijzeren spiltrap naar de tuin. Aan het balkon een dubbele deur met bovenlicht en een ijzeren balkonbalustrade. Op de serre een dakterras waaraan een T-venster met luiken en een glasdeur met bovenlicht naar het achterliggende vertrek. Vlak onder de dakrand nog een tweedelig venster. Langs het dakterras een hekwerk van gedraaide houten balusters.

Rechts een risalerend bouwdeel met afgeknot schilddak waarvan de dakschilden lager doorlopen dan bij de rest van het pand. In deze risaliet op beide bouwlagen een T-venster met luiken.

Het interieur is nog voor een belangrijk deel in originele staat. De plattegrond heeft in het midden een brede gang die naar de veranda leidt, rechts de salon met schuifdeuren. Links een spreekkamer, een keuken en een tuinkamer. Het interieur is min of meer gaaf en voorzien van een aantal bijzondere onderdelen. In de gang en het tochtportaal marmeren vloeren, in de salonkamers stucplafonds met kinderhoofdjes en met stucdecoraties in de hoeken. In de achterste salonkamer een schouw met houtsnijwerk. In de tuinkamer een fraai beschilderd plafond in Art-Nouveau stijl. Meerdere houten en marmeren schouwen. In het toilet geperste reliëftegels. Trappenhuis met glas-in-loodraam, langs de trappen gedraaide houten spijlen.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse notabelenwoning Villa Beukenhof is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorisch waarde als gaaf bewaard gebleven woonhuis voor de gegoede burgerij in Neo-Renaissancestijl en vanwege de ensemblewaarde met de belendende panden en het nabijgelegen Merwesteijnpark.